Revista Opinión

La separació de poders, un pilar fonamental d’una veritable democràcia

Publicado el 06 noviembre 2018 por Msnoferini

Parlar de separació de poders és retrocedir en el temps -si més no- fins a la Grècia clàssica, doncs ja al segle IV aC Aristòtil, filòsof i científic, analitzant el concepte de sobirania, en el seu llibre “Política”, va dividir la mateixa en tres elements que al seu entendre no s’havien de concentrar a les mateixes mans si no es volia caure en la “tirania”. Els tres elements en què Aristòtil va dividir el poder van ser: “el que delibera, el que mana i el que jutja”.

Per tant podem dir que la separació de poders va tenir el seu origen en l’antiga democràcia atenesa i es va generalitzar en la República Romana (magistratures), però no va ser fins a la teorització realitzada pel metge i filòsof anglès John Locke (1690) i la materialització del sistema i equilibri de poders de Montesquieu (en plena Il·lustració), en el seu tractat “De l’Esperit de les Lleis” (1748), que no es van posar les bases teòriques per convertir en realitat i de manera efectiva la limitació dels poders de l’estat (legislatiu, executiu i judicial).

La separació de poders i el principi d’elecció per sufragi directe, com a qualitat principal de la democràcia, no es va fer realitat -teòricament- fins a la seva implementació, per part dels federalistes nord-americans, en la constitució dels EE.UU (promulgada en 1789) com un sistema rigorós de controls alhora que de contrapesos que havien de permetre que els ciutadans poguessin viure en plena llibertat.

Des de la llunyana implementació de la separació de poders en l’articulat de la constitució nord-americana, com l’autèntica base que ha de regir un sistema democràtic, la major part de les constitucions modernes van recollir aquest principi, però no així la Constitució Espanyola del 78. L’actual Constitució de l’estat fa recaure el poder legislatiu i executiu a les mateixes mans, al no convocar-se per separat l’elecció d’aquells que haurien de ser els representants d’aquests dos poders. Després d’unes eleccions generals, en les quals triem als nostres representants en les dues cambres legislatives (senadors i diputats) seran ells els responsables de triar al Govern (poder executiu), la qual cosa porta al fet que el control de les majories en aquestes càmeres (senat, congrés) faci recaure el poder legislatiu i executiu a les mateixes mans. I si a aquesta falta de separació de poders li sumem el poder del Govern i de les càmeres a l’hora de triar als membres de les més altes instàncies judicials, o bona part d’ells (CGPJ, Tribunal Suprem, Tribunal Constitucional, Tribunals Superiors, etc.), ens trobem que la separació de poders i el sistema de controls i contrapesos, teoritzat per Locke i Montesquieu, podria no estar-se complint a l’estat espanyol.


Hablar de separación de poderes es retroceder en el tiempo -cuando menos- hasta la Grecia clásica pues ya en el siglo IV a.C Aristóteles, filósofo y científico, analizando el concepto de soberanía, en su libro “Política”, dividió la misma en tres elementos que a su entender no se debían concentrar en las mismas manos si no se quería caer en la “tiranía”. Los tres elementos en que Aristóteles dividió el poder fueron: “el que delibera, el que manda y el que juzga”.

Por lo tanto podemos decir que la separación de poderes tuvo su origen en la antigua democracia ateniense y se generalizó en la República Romana (magistraturas), pero no fue hasta la teorización realizada por el médico y filósofo inglés John Locke (1690) y la materialización del sistema y equilibrio de poderes de Montesquiu (la Ilustración), en su tratado “Del Espíritu de las Leyes”, que no se pusieron las bases teóricas para convertir en realidad y de manera efectiva la limitación de los poderes del estado (legislativo, ejecutivo y judicial).

La separación de poderes y el principio de elección por sufragio directo, como cualidad principal de la democracia, no se hizo realidad -teóricamente- hasta su implementación, por parte de los federalistas norteamericanos, en la constitución de los EE.UU (promulgada en 1789) como un sistema riguroso de controles a la vez que de contrapesos que debían permitir que los ciudadanos pudieran vivir en plena libertad.

Desde la lejana implementación de la separación de poderes en el articulado de la constitución norteamericana, como la auténtica base que ha de regir un sistema democrático, la mayor parte de las constituciones modernas recogieron dicho principio, pero no así la Constitución Española del 78. La actual Constitución del estado hace recaer el poder legislativo y ejecutivo en las mismas manos, al no convocarse por separado la elección de aquellos que deberían ser los representantes de estos dos poderes. Tras unas elecciones generales, en las que elegimos a nuestros representantes en las dos cámaras legislativas (senadores y diputados) serán ellos los responsables de elegir al Gobierno (poder ejecutivo), lo que lleva a que el control de las mayorías en dichas cámaras (senado, congreso) haga recaer el poder legislativo y ejecutivo en las mismas manos. Y si a esta falta de separación de poderes le sumamos el poder del Gobierno y de las cámaras en elegir a los miembros de las más altas instancias judiciales, o buena parte de ellos (CGPJ, Tribunal Supremo, Tribunal Constitucional, Tribunales Superiores, etc.), nos encontramos con que la separación de poderes y el sistema de controles y contrapesos, teorizado por Locke y Montesquiu, podría no estarse cumpliendo en el estado español.

La separació de poders, un pilar fonamental d’una veritable democràcia


Volver a la Portada de Logo Paperblog