http://www.parlament.cat/web/actualitat/noticies?p_id=141492053
La gent gran ha pres la paraula aquest migdia al saló de sessions en el 'ple de l'experiència', amb què el Parlament, el departament de benestar social i família i el Consell de la Gent Gran de Catalunya han commemorat el dia internacional de la gent gran, que se celebra demà. En tres ponències els representants del consell han demanat al govern i al Parlament que prioritzin la protecció social per garantir que les persones dependents no caiguin en la pobresa i rebin l'assistència social, econòmica i sanitària que necessiten.
Núria de Gispert ha presidit la sessió, en què també han intervingut la consellera de benestar social i família, Neus Munté, i els diputats Glòria Renom (CiU), Marta Vilalta (ERC), Eva Granados (PSC), Fernando Sánchez (PPC), David Companyon (ICV-EUiA) i José María Espejo-Saavedra (C's).
La presidenta ha fet un reconeixement al paper actiu de la gent gran, i els ha encoratjat perquè continuïn fent sentir la seva veu en els moments decisius que viu el país, perquè "vostès representen un 17 per cent del poble català, i la seva veu, per la seva experiència, és molt important". A més, ha assegurat que el Parlament treballarà "pel que vostès han demanat avui aquí" i per "sortir d'aquesta crisi, que té molts culpables".
La consellera Munté ha mostrat la seva disposició a "batallar per fer possibles" les demandes que li han fet arribar els representants del consell, tot i que ha recordat les mancances en el finançament de determinades polítiques socials, que "són un fet, i no un pretext". Així mateix, ha afirmat que les ponències que s'han exposat són "un clar reflex del moment que vivim, amb una migradesa de les pensions i una major despesa per part de la gent gran". En aquest punt ha assegurat que "el govern és el primer interessat a poder garantir el màxim nivell de l'estat del benestar".
El primer dels ponents, Frederic Piqué, ha exposat la ponència 'Dependència', amb què ha demanat al Parlament i al govern que vetllin perquè Catalunya "tingui la millor llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència". També s'ha lamentat de les retallades en els serveis d'atenció domiciliària i teleassistència i en les places de residència, i ha reclamat nous centres de dia, més programes com Respir, adreçats a persones grans que fan de cuidadores, i l'acceleració dels processos per al reconeixement dels graus de dependència. A l'últim, ha assegurat que calen una llei i una agència de la dependència pròpies de Catalunya per fer front a la reducció de la llei de la dependència que fa l'estat, "de forma indiscriminada, injusta, de tendència mercantilista, que desprotegeix el dependent i redueix prestacions".
Carme Andreu, que ha pronunciat la ponència 'Aplicació a Catalunya de la llei de serveis socials', s'ha lamentat del fet que "aprofitant la crisi es destrueixen mecanismes de protecció social" i que "l'economia no està al servei de les persones". Així mateix, ha reclamat que se suprimeixi el reial decret 16/2012, de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del sistema nacional de salut, que no es retallin els recursos destinats als centres hospitalaris i d'atenció primària, que s'actualitzi anualment l'indicador de la renda de suficiència de Catalunya d'acord amb l'IPC, que s'impulsin crèdits tous i subvencions per adaptar el parc d'habitatges per a les persones grans, que els transports públics s'adaptin a les necessitats de la gent gran i que se'n redueixin les tarifes, que s'estableixi una renda garantida de ciutadania i que s'agiliti el cobrament de prestacions.
A l'últim, Joan Josep Carles, amb la ponència 'Repercussió de la crisi econòmica', ha denunciat la "pèssima gestió d'alguns bancs i caixes, que ha empobrit molts ciutadans, particularment gent gran", i ha recordat que les pensions ajuden actualment a "la subsistència de moltes famílies". A més, ha reclamat als representants polítics menys "copets a l'esquena i afalacs" i que treballin "per acabar l'estrès i l'angoixa" que pateix la gent gran, que no pot gaudir, ha dit, de "la seguretat a què tenim dret".
Aquesta vuitena edició del ple de l'experiència ha omplert l'hemicicle amb 146 representants del consell. La sessió ha estat seguida des de les llotges per, entre d'altres, la secretària de família de la Generalitat, Dolors Gordi; l'alcalde de Sallent, David Saldoni; la síndica de greuges de Terrassa, Isabel Marquès, i responsables territorials dels departaments de benestar social i família, de justícia i d'interior.La gente mayor ha tomado la palabra este mediodía en el salón de sesiones en el 'pleno de la experiencia', con el que el Parlamento, el departamento de bienestar social y familia y el Consejo de las Personas Mayores de Cataluña han conmemorado el día internacional de la gente mayor, que se celebra mañana. En tres ponencias los representantes del consejo han pedido al gobierno y al Parlamento que prioricen la protección social para garantizar que las personas dependientes no caigan en la pobreza y reciban la asistencia social, económica y sanitaria que necesitan. http://www.parlament.cat/web/actualitat/canal-parlament/videos?p_cp1=6765444
Núria de Gispert ha presidido la sesión, en la que también han intervenido la consejera de bienestar social y familia, Neus Munté, y los diputados Gloria Renom (CiU), Marta Vilalta (ERC), Eva Granados (PSC), Fernando Sánchez (PPC) , David Companyon (ICV) y José María Espejo-Saavedra (C 's).
La presidenta ha hecho un reconocimiento al papel activo de las personas mayores, y les ha animado a que continúen haciendo oír su voz en los momentos decisivos que vive el país, porque "ustedes representan un 17 por ciento del pueblo catalán, y su voz , por su experiencia, es muy importante ". Además, ha asegurado que el Parlamento trabajará "por lo que ustedes han pedido hoy aquí" y para "salir de esta crisis, que tiene muchos culpables".
Excelente blog del Sr. Francesc Puigcarbó
http://blocfpr.blogspot.com.es/2013/10/mentida-no-hi-ha-guardiola.htmlLa consejera Munté ha mostrado su disposición a "batallar para hacer posibles" las demandas que le han hecho llegar los representantes del consejo, aunque ha recordado las carencias en la financiación de determinadas políticas sociales, que "son un hecho, y no un pretexto ". Asimismo, ha afirmado que las ponencias que se han expuesto son "un claro reflejo del momento que vivimos, con una escasez de las pensiones y un mayor gasto por parte de las personas mayores". En este punto ha asegurado que "el gobierno es el primer interesado en poder garantizar el máximo nivel del estado del bienestar".
El primero de los ponentes, Frederic Piqué, ha expuesto la ponencia 'Dependencia', con el que ha pedido al Parlamento y al gobierno que velen por que Cataluña "tenga la mejor ley de promoción de la autonomía personal y atención a las personas en situación de dependencia ". También se ha lamentado de los recortes en los servicios de atención domiciliaria y teleasistencia y en las plazas de residencia, y reclamó nuevos centros de día, más programas como Respir, dirigidos a personas mayores que hacen de cuidadoras, y la aceleración los procesos para el reconocimiento de los grados de dependencia. Por último, aseguró que hacen falta una ley y una agencia de la dependencia propias de Cataluña para hacer frente a la reducción de la ley de la dependencia con respecto al estado, "de forma indiscriminada, injusta, de tendencia mercantilista, que desprotege el dependiente y reduce prestaciones ".
Carmen Andreu, que ha pronunciado la ponencia 'Aplicación en Cataluña de la ley de servicios sociales', ha lamentado de que "aprovechando la crisis se destruyen mecanismos de protección social" y que "la economía no está al servicio de las personas ". Asimismo, ha reclamado que se suprima el Real Decreto 16/2012, de medidas urgentes para garantizar la sostenibilidad del sistema nacional de salud, que no se recorten los recursos destinados a los centros hospitalarios y de atención primaria, que se actualice anualmente El indicador de la renta de suficiencia de Cataluña de acuerdo con el IPC, que se impulsen créditos blandos y subvenciones para adaptar el parque de viviendas para las personas mayores, que los transportes públicos se adapten a las necesidades de la gente mayor y que se reduzcan las tarifas, que se establezca una renta garantizada de ciudadanía y que se agilice el cobro de prestaciones.
Por último, Juan José Carlos, con la ponencia 'Repercusión de la crisis económica', ha denunciado la "pésima gestión de algunos bancos y cajas, que ha empobrecido a muchos ciudadanos, particularmente los ancianos", y ha recordado que las pensiones ayudan actualmente a "la subsistencia de muchas familias". Además, ha reclamado a los representantes políticos menos "golpecitos en la espalda y halagos" y que trabajen "para acabar el estrés y la angustia" que sufre la gente mayor, que no puede disfrutar, dijo, de "la seguridad a la que tenemos derecho ".
Esta octava edición del pleno de la experiencia ha llenado el hemiciclo con 146 representantes del consejo. La sesión ha sido seguida desde los palcos por, entre otros, la secretaria de familia de la Generalidad, Dolors Gordi, el alcalde de Sallent, David Saldoni, la síndica de agravios de Terrassa, Isabel Marqués, y responsables territoriales de los departamentos de bienestar social y familia, de justicia y de interior.
http://economia.elpais.com/tag/presupuestos_generales_estado/a/