Teambuilding i lideratge coaching amb Iñaki Bustinduy

Publicado el 15 junio 2010 por Amanda
Quan al 1986 vaig veure la pel·lícula Hoosiers tinc molt clar que no la vaig veure amb els mateixos ulls de l'altre dia. Recordava els paisatges de Hickory a North Caroline i com un bon actor Gene Hackman feia d'entrenador de Basket...i poc més realment...
Ara la vaig veure d’una altre manera, enfocada cap a l’anàlisi del procés de teambuilding, de la construcció d’equips i del lideratge....tota una experiència...
Podem analitzar que qualsevol model de treball d’equips i lideratge passa per 5 fases;
FASE 1: FORMING Identificació dels rols i dels interessos. És un lideratge situacional.

Organització

Equip .................................................. Persones
Hi ha moltes diferencies entre un equip i un grup de persones, i el que hem d’aconseguir son equips:
Objectiu: GRUP, Cadascú el seu --------- EQUIP,Hi ha un objectiu comú

Organització:

GRUP, Cadascú com vol --------- EQUIP, Organitzat en base a capacitats

Lideratge:

GRUP, O es passa d’ell o es discuteix --------- EQUIP, S’accepta

Compromís:

GRUP, No existeix o és mínim --------- EQUIP, Implicació i compromís

Recursos:

GRUP, Es disputen o es protegeixen --------- EQUIP, Es comparteixen

Es normal que la gent es desmotivi si el líder no té clares les potencialitats de cadascun i sinó s’encarrega de potenciar-les.L’objectiu d’un bon líder és que tot funcioni perfectament fins que la imatge del líder quedi fins i tot més difosa.

Un conjunt d’iguals tampoc és un equip, a un equip li cal un líder.

Dintre d’un equip sempre hi ha diferents tipus de persones i s’ha de saber tractar diferent al que es diferent. “Nos estamos conociendo para saber quienes somos y quiene spodemos ser”. “Ningún jugador es más importante que el otro” .
El lideratge d’un equip exigeix coherència i tenir un projecte i anar amb ell fins al final, donant-lo tot. A un equip tots s’han de posar al mateix nivell i aprendre tots de tots, però ha de quedar clar que el que mana és el jefe i ho ha de demostrar. Un líder no pot prometre victòries, només feina i bona feina.

També cal no oblidar que hi ha diferències entre les aptituds i les actituds i no tothom té tot; hi han els que poden i volen, els que poden i no volen, els que no poden i volen i els que no poden i no volen.

Només coneixent-los i sabent qui és qui i com és cadascún, podrem començar a gestionar persones correctament.
FASE 2: NORMING Establiment de regles i procedimentsHi ha equips orientats a las tasca i equips orientats a les persones tot i que l'ideal és una combinació. Tots els equips han d'estar orientats a algú i els que no ho estan son equips "titànic" i perquè millorin s'han de posar normes i fer-los al menys equips "exercit". Si per posar ordre a l'equip primer cal fer treball "exercit", un equip mai no es pot perdurar així, tot i que cal posar ordre i tenir clar qui mana sempre.

Un equip tampoc ha de ser una "pandilla" i ha d'estar encarat a aconseguir uns resultats.

"La norma ha de tenir un raonament darrera" ."S'ha de ser capaç de dir perdo avui, per guanyar demà".

FASE 3: STORMING Gestió de confrontacions i conflictes (de vegades pot variar l’ordre amb la fase de “norming”)

Has de resoldre conflictes en un entorn habitualment hostil. El que hauràs de fer serà buscar-te aliats que son els que t'ajudaran. No has de pressionar a ningú. Has de gestionar parlant buscant espais per conversar. Has d'oferir per poder demanar. Has d'escoltar per poder fer reconeixements. I finalment has d'arribar a un acord.

"Si no hi ha resultats quantitatius, res es manté". Quan el lideratge està ben exercit dintre d'un equip, sempre, encara que sigui a la llarga, hi ha reconeixement a la feina feta.

FASE 4: PERFORMING ó EMPOWERMENT Potenciació i responsabilitats compartida
Model Hersey Blanchard i la seva teoria del lideratge M1 Pot i vol M2 Pot i no vol M3 No pot i vol M4 No pot i no vol

El líder ha de ser humil i anar a buscar a qui faci falta. El bon lideratge funciona també quan no està el líder, perquè el líder no ha de ser imprescindible en presència.

El líder ha de fer un seguiment sempre del seu equip, però també ha de saber gestionar bé les individualitats. Quan tens un "patito feo" al teu equip no pots donar-te el luxe de no contar amb ell.Un líder ha de tenir sempre el recolzament del seu equip, o serà un simple "jefe". El fet de tenir un càrrec, una cadira, no et pressuposa com a líder.

FASE 5: ADJOURNING Canvis i/o dissolució.

Si un equip funciona i ja el deixem estar sense fer cap canvi mai més, no ens garantirà uns èxits mantinguts en el temps. S’han d’anar fent canvis continus sobre nous objectius, no vivint dels èxits in eternum.Un bon líder neix per desaparèixer. Quan ha finalitzat el seu cicle, s'ha de regenerar tot de nou, aixecant l'aposentament del líder. Obligatòriament s'ha de fer alguna modificació. Perquè aquest líder ja haurà fet la seva feina, donant-li poder al seu equip, i aportant-los poder d'autogestió...és llavors quan toquen aires de nous canvis, nous objectius, nous lideratges.Hi ha pocs líders que tinguin la humilitat de reconèixer que no són imprescindibles, però si ho fan, és una de les seves grans virtuts.
Frases importants de la pel·lícula:
  • "A ver que cartas me han dado" ens baixa a la realitat.
  • "Equipo, equipo, equipo" ningú és més important que l’altre.
  • "Sé muy bien lo que estoy haciendo" vol dir que està visionant bé l’horitzont.
Models de lideratge a l'esport i llibres recomanats
"La pelota no entra por azar" de Ferran Soriano on diu que Equip d'alt rendiment = (Compromís x Equilibri) elevat al Talent
"Entrenar el éxito" de Pepu Hernández
Model Pep Guardiola, tècnic del FC Barcelona