La formació en salut mental infantil

Por Pedsocial @Pedsocial

Ara fa unes setmanes, a la revista Pediatria Catalana es publicava un article de revisió amb el títol:  Pediatria i salut mental infantojuvenil: claus per millorar en l’abordatge dels pacients, del que son autors Montse Esquerda, Anna Castan, Vanessa Pera, Josep Anton Pérez i Josep Pifarré, des de l’Hospital Sant Joan de Déu de Lleida. Presentan una elegant exposició de la necesitat de què els metges que prenen cura de nens s’apropin als problemes de salut mental infantil, la seva detecció i tractament, per la enorme importància que tenen.

No coincideixo exactament amb l’afirmació de que existeix “… un increment progressiu en les darreres dècades tant en la prevalença com en la incidència de problemes en salut mental.” Més aviat que l’evolució epidemiològica que ha acompanyat a la desaparició de moltes malalties infantils, especialment de les infeccioses i la reducció de les malformacions, ha deixat en evidència tot un seguit de situacions fins ara desateses.

Per això és d’especial interés aportar recursos de coneixement als pediatres clínics, especialment als dedicats a l’Atenció Primària.

Els apartats: Pràctica basada en sistemes per millorar la base organitzativa i econòmica de l’assistència, i també la pràctica clínica, La difícil (però ineludible) tasca de la prevenció, Identificació: delimitació de la demanda i morbiditat oculta, dibuixen el panorama i ofereixen recursos pels professionals. Una bibliografia selecta i, alhora, extensa, ajuda el discurs.

Lectura tranquil·la molt recomanable.

X. Allué (Editor)

Traducción simple al español:

Hace unas semanas, en la revista Pediatría Catalana se publicaba un artículo de revisión con el título: Pediatría y salud mental infantojuvenil: claves para mejorar en el abordaje de los pacientes, del que son autores Montse Esquerda, Anna Castan, Vanessa Pera, Josep Anton Pérez y Josep Pifarré, desde el Hospital San Juan de Dios de Lleida. Presentan una elegante exposición de la necesidad de que los médicos dedicados al cuidado de niños se acerquen a los problemas de salud mental infantil, su detección y tratamiento, por la enorme importancia que tienen.
No coincido exactamente con la afirmación de que existe “… un incremento progresivo en las últimas décadas tanto en la prevalencia como en la incidencia de problemas en salud mental.” Más bien que la evolución epidemiológica que ha acompañado a la desaparición de muchas enfermedades infantiles, especialmente de las infecciosas y la reducción de las malformaciones, ha dejado en evidencia una serie de situaciones hasta ahora desatendidas.
Por ello es de especial interés aportar recursos de conocimiento a los pediatras clínicos, especialmente los dedicados a la Atención Primaria.
Los apartados: Práctica basada en sistemas para mejorar la base organizativa y económica de la asistencia, así como la práctica clínica, La difícil (pero ineludible) tarea de la prevención, Identificación: delimitación de la demanda y morbilidad oculta, dibujan el panorama y ofrecen recursos para los profesionales. Una bibliografía selecta y, al mismo tiempo, extensa, ayuda el discurso.
Lectura reposada muy recomendable.

Esquerda M, Castan A, Pera V, Pérez JA, Pifarré J. Pediatria i salut mental infantojuvenil: claus per millorar en l’abordatge dels pacients. Pediatr Catalana. 2018;78(2):59-66.