Revista Economía

Editorials desafortunats

Publicado el 04 mayo 2019 por Jordi Mulé @jordimule

Un dels articles més importants en un mitjà periodístic és l'anomenat "Editorial". L'Editorial marca la línia informativa del mitjà i, en la meva opinió, és bàsic que aquest sigui, al menys, el més acurat possible.

Dintre del gènere periodístic les Editorialstenen una importància cabdal. Una Editorial és un article publicat en qualsevol Mitjà de Comunicació, sigui aquest escrit, radiofònic, televisat o emès per qualsevol altre sistema, en què es s'intenta fer, parafrasejant la Wikipèdia, "un judici institucional formulat en concordança amb la línia ideològica del mitjà". En poques paraules, en un Editorial, per exemple, d'un diari en paper, es fixa la postura i l'opinió d'aquest diari davant dels seus lectors sobre un assumpte en concret, d'aquí la seva importància. Per tant, per damunt dels articles que aquest diari pugui publicar al seu interior, que no deixen de ser signats pels seus autors i, per tant, plasmen les opinions d'aquests, les Editorials manifesten l'opinió "oficial" del mitjà, cosa prou important.

En pocs dies ens tocarà tornar a anar a votar, en aquest cop, per les Municipals i les Europees. Deixeu-me deixar les Europees a banda i centrar-me en les Municipals; les Municipals són una classe d'eleccions molt especials, car es tracta d'escollir les persones que creiem mereixen dur a terme la política que ens és més pròxima i en la qual som capaços de notar els seus efectes més aviat; en poques paraules, la política local ens toca de molt d'aprop i és la que ens és més pròxima. Això no obstant, malgrat aquesta proximitat, una elecció Municipal no és cap broma, ans al contrari.

Doncs bé, ja estan els diferents actors en marxa i, com no pot ser d'una altra manera, també els mitjans de comunicació ho estan. De tots és sabut que cada Mitjà de Comunicació té una ideologia que d'alguna manera el marca en les coses que publica i opina, i això és bo sempre que això no acabi provocant certa desinformació. Us comentaré un cas recent que va en aquesta línia; recentment ha aparegut en un mitjà de comunicació ebrenc un Editorial cridant a "enderrocar" mitjançant les urnes un suposat "caciquisme". Fent un petit resum, en ell es plantegen aquestes eleccions com una oportunitat d'eliminar aquest caciquisme en molts dels 52 municipis i les cinc EMD ebrenques, denunciant l'existència de certs alcaldes i alcaldesses que presumptament usarien les seves alcaldies com si fossin finques privades, anteposant els seus interessos privats a l'interès públic. Afirmar això sense aportar proves, ni fets, ni llocs concrets, en el meu humil parer i tenint en compte que parlem de l'Editorial del Mitjà en qüestió que plasma la seva opinió "oficial", és, com a mínim, agosarat i electoralista.

Més concretament, a l'últim paràgraf d'aquest editorial es fa esment que Tortosa hauria de "liderar este canvi", és a dir, eliminar aquest suposat caciquisme i les seves polítiques caciquils que, segons continua,"han impedit el seu progrés econòmic i durant els darrers dos segles". En aquest punt ja no ho trobo agosarat i electoralista, sinó desafortunat; permeteu-me que discrepi, fa només dotze anys que l'actual Equip Municipal governa Tortosa, primer, sota el mandat d'en Ferran Bel i, últimament, l'últim any, sota el mandat de la Meritxell Roigé. En aquests dotze anys, Tortosa ha viscut una sèrie de canvis de primer ordre i dels quals he pogut ser testimoni i que no us avorriré relatant, només us diré que actualment l'Erari Municipal està sanejat i que l'endeutament de la nostra ciutat està sota mínims, amés de totes les obres de millora fetes i les expectatives de futur, importants esdeveniments esportius a punt de celebració inclosos.

En resum, que si hi va haver "caciquisme"a Tortosa que va "impedir el seu progrés econòmic durant els darrers dos segles"no és culpa de l'actual equip municipal, sinó dels anteriors i durant els anteriors dos segles; com a prova, tot el que s'ha fet en aquests dotze anys i que no s'havia fet mai abans. No sé el que hagués fet un altre Equip Municipal en aquests dotze anys, el que sí que sé és que ho ha fet l'actual Equip Municipal.Per tant, en aquestes Eleccions Municipals espero que molta gent, a l'hora d'emetre el seu vot, valori els fets i l'experiència de govern, ja que en política municipal cal valorar la feina ben feta per damunt de les sigles, dels partits...i dels editorials desafortunats.

Tortosa, 15-5-2019

Jordi Mulé

Economista CEC


Volver a la Portada de Logo Paperblog