Revista Mundo animal

Introducció a l'ensinistrament amb el clicker

Por Letiarg

INTRODUCCIÓ A L'ENSINISTRAMENT AMB EL CLICKERL’ensinistrament modern és aquell que es basa en reforçar les conductes positives del gos a base de premis, de manera que acabi repetint-les i eliminant les conductes no desitjades. Un mètode molt interessant que segueix aquest principi és l’ensinistrament amb el Clicker*. Aquest mètode està basat en el condicionament clàssic de Paulov. Ell va descobrir que a base d’anar tocant una campana just abans de donar de menjar als gossos, acabaven associant directament la campana amb el menjar, de manera que només sentir el so ja salivaven (reacció que indica que sabien que vindria el menjar). La campana es va convertir en el què s’anomena estímul condicionat i el premi en l’estímul o resposta incondicionada.
El Clicker, doncs, produeix el mateix efecte que la campana de Pavlov i és per això que té un poder enorme per ensenyar al gos qualsevol comportament, fins i tot trucs increibles. Es tracta de fer click en el moment precís en què el gos fa allò que volem: seure, estirar-se, donar la pota etc. Seguidament se’l premia, de manera que sempre que sentí el Clicker entengui que ha actuat correctament i que ha de repetir aquella conducta. És evident que qualsevol gos o animal estarà més motivat i interessat en aprendre a comportar-se si obté un premi a canvi que si obté un càstig.
INTRODUCCIÓ A L'ENSINISTRAMENT AMB EL CLICKEREl llibre Introducción al adiestramiento con el Clicker de Karen Pryor és un manual clar i entenedor sobre com aprendre a ensinistrar nosaltres mateixos els nostres gossos amb el Clicker. Com el mateix títol indica només explica les tècniques per a què ensenyis al gos els primers comportaments bàsics , no per ensinistrar a nivells superiors. Pryor explica pas per pas i distribuït en fases les primeres sessions de Clicker; També dóna una sèrie de consells per evitar possibles errors en els procediments i respon a preguntes freqüents que solen sorgir en començar l’entrenament.
Un llibre molt interessant per conèixer el mètode del Clicker i per aconseguir realitzar amb èxit alguns trucs senzills amb el nostre gos. Pryor assegura que si ens prenem amb calma i paciència l’entrenament pot ser molt divertit i satisfactori tant pels gossos com per nosaltres. Serà qüestió de provar-ho no?
Introducción al adiestramiento con el Clicker. Karen Pryor. knS ediciones. 6ª edició, 2009, EEUU. 63 pàg. 6€.
INTRODUCCIÓ A L'ENSINISTRAMENT AMB EL CLICKER
*Aparell amb una làmina de metall que en pitjar-lo fa un click(d’aquí el seu nom).

Volver a la Portada de Logo Paperblog

Revista