Revista Cultura y Ocio

La raó de ser del “procés” és el “procés”

Publicado el 08 julio 2017 por Benjamín Recacha García @brecacha
La raó de ser del “procés” és el “procés”Vinyeta de C. Ponsí per a ‘El Jueves’.

(La versión en castellano, a continuación de la catalana)

Si el “procés” fos realment un procés revolucionari no se l’hauria fet seu l’elit política de la burgesia catalana. Si això fos una revolució, el moviment independentista hauria desbordat fa molt temps l’àmbit de les institucions. Les hauria pres per la força de la raó que atorga la majoria social (si la tingués) i no perdria el temps redactant lleis trampa que no superen la mínima prova del cotó democràtica per tal de fer la impressió que tot és molt democràtic i molt transparent. Tampoc no s’esforçaria per semblar que desobeeix les institucions “opressores”, però sense acabar de fer-ho (què han d’importar les resolucions del Tribunal Constitucional a qui assegura que no li deu obediència?).

Cap revolució no la condueix el poder.

És clar que aquí ens venen la moto (i molts l’han comprat) que el “procés” és un moviment d’alliberament nacional en resposta a la intransigència d’un estat opressor. I jo això no ho compro. La població catalana està tan oprimida com la gallega, l’asturiana o l’andalusa.

És veritat que vivim en un estat d’arrel franquista, en què les estructures de poder són les mateixes que les que suportaven la dictadura. És veritat que el poder econòmic i polític espanyol estan cimentats sobre un pou sense fons ple de merda, i de víctimes del genocidi feixista. A mi no m’ha de convèncer ningú que la pudor, la injustícia i la vergonya regnants en aquest país són insuportables. Voler marxar i construir una cosa millor és d’una lògica esclafant.

Però el “procés” no va d’això.

La raó de ser del “procés” és el procés en sí mateix. Bona part dels qui el piloten s’hi van sumar per una pura qüestió d’oportunisme polític. Ara són independentistes, com podrien ser testimonis de Jehovà si en una realitat paral·lela una marea ciutadana de testimonis de Jehovà “oprimits” haguessin pres els carrers per reclamar els seus drets.

A mi la música de la independència com a instrument per crear una societat més justa, lliure de porqueria i solidària em sona bé. Davant la impossibilitat de reformar Espanya, fem el nostre estat ideal. Està bé. Però per una qüestió de justícia social; la pàtria i la bandera són accessoris inútils. Després de tot, haver nascut català, espanyol o peruà no és cap mèrit.

M’agradaria viure en una república socialista, on la gent s’esforcés per ser millor persona i s’alegrés de l’alegria dels seus veïns. No tinc més ambicions a la vida que viure en un entorn agradable, en què la gent se senti realitzada sense necessitat de tenir un cotxe més car, un mòbil més modern, una tele més gran i una casa amb piscina; en què les persones no s’hagin de passar la vida treballant en feines de merda per sobreviure, esperant poder “gaudir” de la vida quan es jubilin.

Això no ho veuré a Espanya, és obvi. Però tampoc a Catalunya. El “procés” no ens conduirà a cap Ítaca, perquè la major part dels qui van muntats en aquest carro no vol ni sentir a parlar de socialisme. La burgesia catalana no s’ha caracteritzat mai precisament per ser especialment despresa. De fet, bona part de la raó de ser d’aquest procés d’independència és posar punt i final al “robatori” a què els espanyols sotmeten Catalunya.

La independència és un anhel molt legítim, però, ho sento, aquest procés no té res a veure amb cap revolució ni portarà a cap independència.

El referèndum. Jo el vull. Fa molts anys que penso que la solució al conflicte ha de passar, necessàriament, per les urnes. Però no d’aquesta manera.

Per molta propaganda que facin els “processistes” i per molt entusiasta que sigui, la votació de l’1 d’octubre no serà un referèndum com se suposa que hauria de ser. Per culpa d’Espanya, com li agrada dir a l’independentisme. Tot és culpa d’Espanya. Llegint alguns (no pocs) usuaris de les xarxes socials i força tertulians, qualsevol diria que els espanyols encara viuen en coves i es mouen per la vida a cop de garrot. Però no, la culpa no és d’Espanya, sinó dels seus governants, que no és el mateix. Hi ha una Espanya molt casposa, i tant, però igual de caspós és insistir en el clixé. No revelo cap misteri si dic que entre l’independentisme hi ha una branca molt provinciana, que alimenta la seva militància en l’odi i la rancúnia cap a tot el que faci olor d’espanyol. No dubten a llançar-se a la jugular de qui s’atreveix a dubtar del “procés”. Ratllen perillosament el feixisme.

Tothom sabia que el referèndum pactat era impossible. Ho sabia en Mas fa cinc anys i ho sabia el Govern quan, en l’enèsim dia històric del “procés”, va anunciar que canviaven la independència del seu programa electoral per un altre intent de pactar la solució amb Madrid. Estava cantat que la cosa evolucionaria com ho ha fet i que la convocatòria de l’1 d’octubre (que encara, per cert, no passa d’anunci) seria un nou acte d’exaltació processista.

Tot en el “procés”, conegut també com “dia de la marmota”, és un exercici continu de dilatació, d’estirar el xiclet més i més. Quin sentit té el pseudo referèndum? Jo no l’hi veig. Una convocatòria independentista, organitzada per independentistes, que té com a únic objectiu legitimar la independència. Jo no m’hi sento convocat. I vull votar, de debò. I no crec que la solució sigui quedar-nos com estem. No sóc “unionista”, ni botifler, ni traïdor, ni un agent infiltrat del CNI per boicotejar la llibertat dels catalans.

Està clar. No serà un referèndum “normal” perquè a l’altra banda hi ha un mur amb un sentit de la democràcia “curiós”. Però quina necessitat hi havia de convocar un altre acte propagandístic? L’independentisme no el necessita; el “procés”, però, sí.

M’explico.

Si l’objectiu del Govern fos la independència, podria proclamar-la ja, com de fet deia el full de ruta de Junts pel sí. No necessiten cap referèndum, que sabien que no podrien fer perquè Madrid ho impediria. Què canviarà que l’1 d’octubre un 90% dels 2,5 o 3 milions de catalans que votin torni a ratificar el seu compromís patriòtic? Això es dóna per descomptat. Però l’objectiu del Govern no és la independència (exceptuant, potser, el president Puigdemont i algú altre), sinó allargar el “procés” tot el que sigui possible. Per què? Per esborrar del mapa la incòmoda (i no gaire espavilada) “nova esquerra” dels Comuns. Les ires del processisme se centren molt majoritàriament en ells. Personalment, penso que s’ho han buscat una mica. No, no per no donar suport a la consulta unilateral, sinó per la indefinició. El sí però no no acostuma a ser una bona estratègia. Aquesta no era la seva guerra, però no han sabut o no han volgut ser contundents des del principi. Era difícil, perquè l’estratègia del processisme ha estat sempre l’amb mi o contra mi, el diferenciar entre bons i mals catalans, que amb els partits espanyolistes no serveix de res, però que a “l’esquerra catalanista i transformadora” li fa molt mal.

La raó de ser dels Comuns no eren els drets nacionals. N’hi havia moltes altres, de raons: les de les classes oprimides, les dels obrers, les de la població immigrada, les del medi ambient, les de la lluita contra el capital depredador, les dels serveis públics maltractats… Lluites que han quedat enfonsades sota quilòmetres d’estelades. No és estrany que un partit al·lèrgic al concepte lluita de classes, com Ciutadans, però que ha tingut l’habilitat de jugar la carta espanyolista, hagi penetrat en aquests sectors humils, aparentment abandonats per “l’esquerra moderna i transformadora”, sectors per als qui el dret a decidir és un concepte marcià, la darrera de les seves preocupacions.

Estic fart d’aquest dia de la marmota etern, de l’estratègia polaritzadora que només fa que alimentar l’enfrontament. Hi ha sectors de l’independentisme que em fan tant fàstic com l’ultradreta espanyola; tenen uns tics molts similars. I estic fart de la irresponsabilitat d’uns polítics que no sé si són conscients que, en cas que això no acabi com somnien els processistes, hauran de gestionar molta frustració.

A mi la independència no em fa cap por. No crec que canviï gaire la meva vida. Però hi ha molta gent per a qui la república catalana, en aquests moments, és la seva raó de ser. I què passarà quan el dia següent de proclamar la independència, i la setmana següent, i un mes després, i un any, l’estat espanyol continuï negant-se a negociar res? Quina posició de força tindrà una Catalunya socialment dividida davant d’un estat insensible a les seves reclamacions i d’una Europa que no voldrà mullar-se? Que no recordem què va passar en una situació infinitament més greu, quan les democràcies europees van negar l’ajut a la república espanyola i van tancar els ulls davant el genocidi franquista? Com pot ser que persones adultes en possessió de les seves capacitats cognitives assegurin que Europa donarà suport a una Catalunya independent? Que no saben en quin món vivim?

El procés independentista només serà possible si l’estat espanyol s’hi avé a negociar-lo. La unilateralitat no porta enlloc… a no ser que siguis un revolucionari que realment pensi que aquest moviment és l’oportunitat per fer la revolució. És possible que a Catalunya hi hagi un 10% de la població que ho vegi així. Per a la CUP vindria a ser això. També és cert que una part significativa del processisme només vol tenir a veure alguna cosa amb els bolivarians de la CUP en funció de la necessitat que tinguin dels seus vots. La dreta catalana té molt més a veure amb la dreta casposa espanyola que amb l’esquerra radical catalana, per molt sobiranista que sigui.

Suposo que els processistes, aquests que esbomben per les xarxes socials els seus tics xenòfobs, misògins i supremacistes a la mínima ocasió, aquests que escupen que marxi de Catalunya a qui intenta argumentar per què la unilateralitat no porta enlloc, o que borden “puta”, “gorda fastigosa” i altres floretes igualment agradables a qualsevol dona que dubta del seu compromís amb el moviment, suposo que aquests “revolucionaris dels somriures” esperen la reacció repressora de l’estat espanyol, però repressora de veritat, amb violència, i amb tancs al carrer si pot ser. És l’ingredient que falta per esdevenir una nació oprimida de debò, la Palestina del sud d’Europa (Palestina, una altra paraula que produeix urticària en renombrats/des ambaixadors/es del “procés”, admiradors/es del molt democràtic i pacífic estat d’Israel), l’ingredient que falta per salvar el paperot d’uns líders polítics que, imagino, dimitiran el mateix dia que hagin de reconèixer que, per ara, la independència no és possible. Per culpa de Madrid i dels Comuns, és clar, però inviable al cap i a la fi.

Malgrat les astracanades de la ministra de Defensa, no crec que el govern espanyol recorri a l’exèrcit per aturar el referèndum, ni tan sols a la guàrdia civil. Serà més humiliant fer-ho amb els Mossos. I trist, molt trist.

Però encara falta molt per a l’1 d’octubre. Hi ha temps perquè passin moltes coses. Del que estic segur és que, passi el que passi, els processistes sabran reinventar-se, perquè una altra cosa no, però en tots aquests anys el que el “procés” ha demostrat sobradament és la seva capacitat de supervivència.


La raó de ser del “procés” és el “procés”
Viñeta de ‘El Roto’.

La razón de ser del “procés” es el “procés”

Si el “procés” fuera realmente un proceso revolucionario no se lo habría hecho suyo la élite política de la burguesía catalana. Si esto fuera una revolución, el movimiento independentista habría desbordado hace mucho tiempo el ámbito de las instituciones. Las habría tomado por la fuerza de la razón que otorga la mayoría social (si la tuviera) y no perdería el tiempo redactando leyes trampa que no superan la mínima prueba del algodón democrática para dar la impresión de que todo es muy democrático y muy transparente. Tampoco se esforzaría por parecer que desobedece a las instituciones “opresoras”, pero sin terminar de hacerlo (¿qué importan las resoluciones del Tribunal Constitucional a quien asegura que no le debe obediencia?).

Ninguna revolución la conduce el poder.

Está claro que aquí nos venden la moto (y muchos la han comprado) que el “proceso” es un movimiento de liberación nacional en respuesta a la intransigencia de un estado opresor. Y yo eso no lo compro. La población catalana está tan oprimida como la gallega, la asturiana o la andaluza.

Es verdad que vivimos en un estado de raíz franquista, en el que las estructuras de poder son las mismas que las que soportaban la dictadura. Es verdad que el poder económico y político español están cimentados sobre un pozo sin fondo lleno de mierda, y de víctimas del genocidio fascista. A mí no me ha de convencer a nadie de que el hedor, la injusticia y la vergüenza reinantes en este país son insoportables. Querer marchar y construir algo mejor es de una lógica aplastante.

Pero el “procés” no va de eso.

La razón de ser del “procés” es el proceso en sí mismo. Buena parte de quienes lo pilotan se sumaron a la ola independentista por una pura cuestión de oportunismo político. Ahora son independentistas, como podrían ser testigos de Jehová si en una realidad paralela una marea ciudadana de testigos de Jehová “oprimidos” hubieran tomado las calles para reclamar sus derechos.

A mí la música de la independencia como instrumento para crear una sociedad más justa, libre de basura y solidaria me suena bien. Ante la imposibilidad de reformar España, hagamos nuestro estado ideal. Está bien. Pero por una cuestión de justicia social; la patria y la bandera son accesorios inútiles. Después de todo, haber nacido catalán, español o peruano no es ningún mérito.

Me gustaría vivir en una república socialista, donde la gente se esforzara por ser mejor persona y se alegrara de la alegría de sus vecinos. No tengo más ambiciones en la vida que vivir en un entorno agradable, en el que la gente se sienta realizada sin necesidad de tener un coche más caro, un móvil más moderno, una tele más grande y una casa con piscina; en el que las personas no tengan que pasarse la vida trabajando en empleos de mierda para sobrevivir, esperando poder “disfrutar” de la vida cuando se jubilen.

Esto no lo veré en España, es obvio. Pero tampoco en Cataluña. El “procés” no nos conducirá a ninguna Ítaca, porque la mayor parte de los que van montados en ese carro no quiere ni oír hablar de socialismo. La burguesía catalana no se ha caracterizado nunca precisamente por ser especialmente desprendida. De hecho, buena parte de la razón de ser de este proceso de independencia es poner punto y final al “robo” al que los españoles someten a Cataluña.

La independencia es un anhelo muy legítimo, pero, lo siento, este proceso no tiene nada que ver con ninguna revolución ni llevará a ninguna independencia.

El referéndum. Yo lo quiero. Hace muchos años que pienso que la solución al conflicto debe pasar, necesariamente, por las urnas. Pero no de esta manera.

Por mucha propaganda que hagan los “procesistas” y por muy entusiasta que sea, la votación del 1 de octubre no será un referéndum como se supone que debería ser. Por culpa de España, como le gusta decir al independentismo. Todo es culpa de España. Leyendo algunos (no pocos) usuarios de las redes sociales y bastantes tertulianos, cualquiera diría que los españoles aún viven en cuevas y se mueven por la vida a golpe de garrote. Pero no, la culpa no es de España, sino de sus gobernantes, que no es lo mismo. Hay una España muy casposa, y tanto, pero igual de casposo es insistir en el cliché. No revelo ningún misterio si digo que entre el independentismo hay una rama muy provinciana, que alimenta su militancia en el odio y el rencor hacia todo lo que huela a español. No dudan en lanzarse a la yugular de quien se atreve a dudar del “procé”. Rayan peligrosamente el fascismo.

Todo el mundo sabía que el referéndum pactado era imposible. Lo sabía Mas hace cinco años y lo sabía el Govern cuando, en el enésimo día histórico del “procés”, anunció que cambiaban la independencia de su programa electoral por otro intento de pactar la solución con Madrid. Estaba cantado que la cosa evolucionaría como lo ha hecho y que la convocatoria del 1 de octubre (que todavía, por cierto, no pasa de anuncio) sería un nuevo acto de exaltación procesista.

Todo en el “procés”, conocido también como “día de la marmota”, es un ejercicio continuo de dilatación, de estirar el chicle más y más. ¿Qué sentido tiene el pseudo referéndum? Yo no se lo veo. Una convocatoria independentista, organizada por independentistas, que tiene como único objetivo legitimar la independencia. Yo no me siento convocado. Y quiero votar, de verdad. Y no creo que la solución sea quedarnos como estamos. No soy “unionista”, ni botifler, ni traidor, ni un agente infiltrado del CNI para boicotear la libertad de los catalanes.

Està claro. No será un referéndum “normal” porque en el otro lado hay un muro con un sentido de la democracia “curioso”. Pero ¿qué necesidad había de convocar otro acto propagandístico? El independentismo no lo necesita; el “procés”, en cambio, sí. Me explico. Si el objetivo del Govern fuera la independencia, podría proclamarla ya, como de hecho decía la hoja de ruta de Junts pel sí. No necesitan ningún referéndum, que sabían que no podrían hacer porque Madrid lo impediría. ¿Qué cambiará que el 1 de octubre un 90% de los 2,5 o 3 millones de catalanes que voten vuelva a ratificar su compromiso patriótico? Eso se da por supuesto. Pero el objetivo del Govern no es la independencia (exceptuando, quizás, al presidente Puigdemont y algún otro), sino alargar el “procés” todo lo que sea posible. ¿Por qué? Para borrar del mapa la incómoda (y no muy avispada) “nueva izquierda” de los Comunes. Las iras del procesismo se centran mayoritariamente en ellos. Personalmente, pienso que se lo han buscado un poco. No, no por no apoyar la consulta unilateral, sino por la indefinición. El sí pero no no suele ser una buena estrategia. Esta no era su guerra, pero no han sabido o no han querido ser contundentes desde el principio. Era difícil, porque la estrategia del procesismo ha sido siempre el conmigo o contra mí, el diferenciar entre buenos y malos catalanes, que con los partidos españolistas no sirve de nada, pero que a “la izquierda catalanista y transformadora” le hace mucho daño. La razón de ser de los Comunes no eran los derechos nacionales. Había muchas otras razones: las de las clases oprimidas, las de los obreros, las de la población inmigrada, las del medio ambiente, las de la lucha contra el capital depredador, las de los servicios públicos maltratados… Luchas que han quedado hundidas bajo kilómetros de estrelladas. No es extraño que un partido alérgico al concepto lucha de clases, como Ciutadans, pero que ha tenido la habilidad de jugar la carta españolista, haya penetrado en estos sectores humildes, aparentemente abandonados por “la izquierda moderna y transformadora”, sectores para los que el derecho a decidir es un concepto marciano, la última de sus preocupaciones.

Estoy harto de este día de la marmota eterno, de la estrategia polarizadora que sólo hace que alimentar el enfrentamiento. Hay sectores del independentismo que me dan tanto asco como la ultraderecha española; tienen unos tics muy similares. Y estoy harto de la irresponsabilidad de unos políticos que no sé si son conscientes de que, en caso de que esto no acabe como sueñan los procesistas, deberán gestionar mucha frustración.

A mí la independencia no me da ningún miedo. No creo que cambie mucho mi vida. Pero hay mucha gente para quien la república catalana, en estos momentos, es su razón de ser. ¿Y qué pasará cuando el día siguiente de proclamar la independencia, y la semana siguiente, y un mes después, y un año, España continúe negándose a negociar nada? ¿Qué posición de fuerza tendrá una Cataluña socialmente dividida ante un estado insensible a sus reclamaciones y de una Europa que no querrá mojarse? ¿Acaso no recordamos qué pasó en una situación infinitamente más grave, cuando las democracias europeas negaron la ayuda a la república española y cerraron los ojos ante el genocidio franquista? ¿Cómo puede ser que personas adultas en posesión de sus capacidades cognitivas aseguren que Europa apoyará a una Cataluña independiente? ¿Es que no saben en qué mundo vivimos? El proceso independentista sólo será posible si el estado español se aviene a negociarlo. La unilateralidad no lleva a ninguna parte… a no ser que seas un revolucionario que realmente piense que este movimiento es la oportunidad para hacer la revolución. Es posible que en Cataluña haya un 10% de la población que lo vea así. Para la CUP vendría a ser eso. También es cierto que una parte significativa del procesismo sólo quiere tener que ver algo con los bolivarianos de la CUP en función de la necesidad que tengan de sus votos. La derecha catalana tiene mucho más que ver con la derecha casposa española que con la izquierda radical catalana, por muy soberanista que sea.

Supongo que los procesistas, ésos que airean por las redes sociales sus tics xenófobos, misóginos y supremacistas a la mínima ocasión, ésos que escupen que marche de Cataluña a quien intenta argumentar por qué la unilateralidad no lleva a ninguna parte, o que ladran “puta”, “gorda asquerosa” y otros piropos igualmente agradables a cualquier mujer que duda de su compromiso con el movimiento, supongo que esos “revolucionarios de las sonrisas” esperan la reacción represora del estado español, pero represora de verdad, con violencia, y con tanques en la calle a ser posible.

Es el ingrediente que falta para convertir a Cataluña en una nación oprimida de verdad, la Palestina del sur de Europa (Palestina, otra palabra que produce urticaria en renombrados/as embajadores/as del “procés”, admiradores/as del muy democrático y pacífico estado de Israel), el ingrediente que falta para salvar el papelón de unos líderes políticos que, imagino, dimitirán el mismo día que tengan que reconocer que, por ahora, la independencia no es posible. Por culpa de Madrid y los Comunes, claro, pero inviable al fin y al cabo.

A pesar de las astracanadas de la ministra de Defensa, no creo que el gobierno español recurra al ejército para detener el referéndum, ni siquiera a la guardia civil. Será más humillante hacerlo con los Mossos. Y triste, muy triste.

Pero todavía falta mucho para el 1 de octubre. Hay tiempo para que pasen muchas cosas. De lo que estoy seguro es que, pase lo que pase, los procesistas sabrán reinventarse, porque otra cosa no, pero en todos estos años lo que el “procés” ha demostrado sobradamente es su capacidad de supervivencia.

Anuncios

Volver a la Portada de Logo Paperblog