Revista Arte

El Gran Andy Warhol

Por Glo @GloRibas
Comenté en un otro post que hice para la universidad un trabajo de Andy Warhol y la serigrafía. Comparto con vosotros la biografía de este magnífico artista. Siento que la explicación esté en catalán pero como podeis comprender he aprovechado el cuerpo del trabajo.
"Andrew Warhola, o Andy Warhol, va néixer a Pittsburgh (Pennsylvania) el 6 d‘agost del 1928. Provenia d’una família humil d’exiliats eslovacs, primer va marxar als Estats Units el seu pare Andej l’any 1914 i la seva mare Julia va trobar-se amb ell el any 1921, juntament amb els dos germans grans d’Andy els quals van néixer a Eslovàquia. Era el petit de tres germans tot i que abans que ell neixes va morir la única filla que hagués format part de la família Warhola, Justine.
Amb tan sols 8 anys (octbre de 1938) li van detectar la malaltia de Corea de Sydenham, més coneguda com “el ball de san Vito”, aquesta malaltia va provocar problemes en el sistema nerviós fent que no pogués controlar els seus moviments i, a més a més, també va afectar a la pigmentació de la seva pell. Va estar més d’un mes prostrat en un llit, per tant va haver de deixar d’anar a l’escola durant tot aquests atacs. Es va recuperar però amb el temps va torna a tenir diferents episodis de la malaltia, tot i que ell mai va comentar res de forma verbal però si que va deixar-ne constància d’una manera o una altra a les seves obres d’art. Aquesta malaltia va alterar el sentit del tacte d’Andy i va fer que es tornes hiperestèsic, rebutjava qualsevol contacte físic amb la gent.
Tant sols amb l’edat de 13 anys va enfrontar-se a la mort del seu pare. Aquest va estar tres mesos en un llit malalt a per causa de haver begut aigua enverinada. Per Andy va ser un trauma tenir el cos embalsamat del seu pare al pis inferior de casa seva durant tres dies (tal i com marca la tradició catòlica bizantina). Ell no va voler-se acomiadar del cos inert del seu pare però, amb els anys, li fa un petit homenatge en la pel•lícula que ell mateix va gravar “Sleep”(1963) on podem veure durant 5 hores a John Giorno dormint.
Un any abans que es matriculés al Institut de Tecnologia de Carniege, va patir un altre trasbals a la seva vida. Van detectar-li càncer de colon a la seva mare que van haver-la d’operar i col•locar-li una bossa al exterior del seu cos on recollia tots els seus residus. Va ser un altre fet que va marcar molt la carrera de Warhol i va ser un altre punt que es veu reflectit en la seva obra anys desprès. Un cop va entrar al Carnegie Tech va especialitzar-se en disseny gràfic. Desprès de patir alts i baixos en els seus estudis va aconseguir graduar-se l’any 1949 i seguidament va traslladar-se a New York on va començar una nova vida amb un nou cognom, Warhol en lloc de Warhola.A la ciutat dels gratacels va començar una nova vida com il•lustrador publicitari i de diferents revistes com er exemple Vogue, Happer’s Bazaar i The New Yorker. Aquestes feines li van permetre tenir una estabilitat econòmica que li va permetre comprar-se una casa i posteriorment va traslladar-se a un apartament on poc desprès, en el 1952, la seva mare aniria a viure amb ell i 20 gats que tenia com a mascotes. Es en aquesta època que presenta la seva primera exposició individual a la Hugo Gallery de New York, la exposició constava de 15 dibuixos inspirats en Truman Capote el qual va ser amic del artista durant molt de temps.Va ser l’any 1953 quan va començar a tenir problemes de calvície i va ser quan va adquirir la seva primera perruca, va ser també aquest any quan a passar pel quiròfan a realitzar-se una operació de cirurgia plàstica, concretament una rinoplàstia, però els resultats no va ser els que ell esperava. En aquest mateix any va conèixer a Alfred Carlton Willer, el qual va ser parella sentimental de Warhol. Cal dir que en Andy mai va tenir una parella estable, sempre acabaven malament les seves relacions.Comença a treballar amb la tècnica del Blotted Line, era una tècnica que es feia servir molt sovint en el món publicitari i que ell ja la coneixia anteriorment pel seu pas per l’escola. Warhol es servia dels seus amics més pròxims perquè l’ajudessin a la creació de les seves obres, sobretot per donar-li color. Celebra a casa seva el que es coneixia com les “coloring party” i era quan es duien a terme aquestes accion. Durant els anys 60 el seu assistent, en la majoria de les seves obres serigrafiades, va ser en Gerard Marlanga.A finals d’aquesta dècada fa cas del seu administrador i crea la companyia Andy Warhol Enterprises i amb aquest fet passa de ser només artista a ser també empresari amb una marca. També es en aquest moment quan en Jasper John fa la seva primera exposició de Pop Art i Andy se’n adona que aquest tipus d’art s’ajusta perfectament al que ell realitza i pot obrir-li moltes portes.
En la dècada dels anys 60 passa de ser un il•lustrador comercial a ser un artista d’èxit en el panorama artístic americà. En el 1963 funda The Factory (1963 – 1968), el seu estudi, tot ell folrat en paper d’alumini, on crearà les seves obres i on es reunirà amb les celebritats del moment, la majoria d’elles del món Underground. A més a més de crear allà la seves serigrafies i litografies, rodava les seves pel•lícules i celebrava les estes més escandaloses de New York.Va començar a crear les seves obres “en sèrie” i va ser amb aquest aspecte que va revolucionar al cultura pop americana. En el 1962 es va realitzar en el MOMA de New York un simpòsium sobre el Pop Art. En ell, la crítica no accepta tot allò que feia en Warhol ho veia com un escàndol. En les conclusions del seminari es va demostrar que l’art i els cercles artístics estaven canviant i molta culpa la tenia en Andy Warhol.S’inaugura en el 1964 l’exposició The american Supermarket en la Paul Bianchinni Gallery de l’Upper East Side de Manhattan. Exposa junt a altres artistes Pop on es recrea el típic supermercat americà. Va ser aquí on va veure per primera vegada la llum i la va poder contemplar el públic una de les seves ores més famoses, la llauna de la sopa Campbell.No només es va centrar la seva carrera artística en la pintura, la escultura i el cinema si no que també va treballar en el camp de la música. En el any 1965 va conèixer el grup The Velvet Underground liderat per Lou Reed. Amb qüestió de molt poc temps es va convertir en el manager del grup i va unir al grup una amiga seva. En el 1967 va produir-lis un àlbum que va ser titulat The Velvet Underground and Nico: Andy Warhol.També per aquest mateix moment funda la revisa Interview.Un altre succés tràgic secceseja a la vida de l’Andy Warhol. El 3 de juny 1968 Valerie Solanas, dramaturga feminista i membre de la Factory va disparar-lo fins a 6 vegades en el pit i a diversos llocs del seu cos juntament amb el crític d’art Mario Amaya, aquest últim va tenir ferides lleus i va ser donat d’alta a les poques hores però en el cas de Warhol va ser més greu, el van haver d’operar d’urgència durant 6 hores a cor obert. La raó de l’atemptat va ser perquè Valerie Solanas havia estat expulsada de la Factory després de haver reclamat un guió que ella mateixa havia escrit i a Warhol se li havia traspaperat. A la mateixa Solanas la podem veure en un film gravat amb anterioritat titulat: I, Am Man (1968).Com es de suposar, després de tal incident l’artista va quedar força traumatitzat per la resta de la seva vida i fa que molta de la seva obra tingui reminiscències en aquest fatal succés. També cal citar que després de tot això el accés a la Factory va ser controlat fins al més mínim detall. Es podria dir que la Factory dels anys 60, tal i com era a principi de dècada, va arribar a la seva fi.Amb els anys es va crear un film que explica tal fet. Va ser titulat I shot Andy Warhol.
Els anys 70 van ser un anys molt controvertits. Va ser la poca més tranquil•la de Warhol però a la vegada la més prolífica i emprenedora. Va fer els retrats dels artistes i empresaris del moment, dels seu amics, dels clients habituals de la discoteca Studio 54 i també va ser contractat per empreses automobilístiques per realitzar dissenys exclusius pels seus cotxes de competició. És en aquesta època que crea la sèrie de serigrafies de Marylin Monroe i comença a crear les seves “Capsules del temps”, capses de cartró on guardava objectes quotidians, va arribar a tenir-ne 610 i les va començar a crear a l’any 1974.L’any 1979 va exposar per primera vegada en el Whitney Museum de New York la seva sèrie de retrats Portraits of Seventies.També va publicar en el 1975 el seu primer llibre The Philosophy of Andy Warhol. En ela publicació explica les seves teories sobre l’art i sobre el seu punt de vista de la vida.
En la seva ultima etapa de la seva vida, els anys 80, Warhol ja era consolidat totalment com artista. Els sectors més crítics l’anomenaven “l’artista dels negocis” per la seva facilitat de convertir tot el que tocava en una gran suma de diners.En aquests últims anys no va deixar de treballar, el 1981 va crear un sèrie de dibuixos partint de la base de pintures del Renaixement i de autors tant destacables com Botticelli o Leonardo da Vinci. Va ser en aquests anys que va tenir contacte amb la cultura espanyola. Realitza pel cantant Miguel Bosé l’any 1983 la portada del seu àlbum Made in Spain que posteriorment també utilitza per l’àlbum Milano-Madrid. Warhol també visita Madrid i coneix a Pedro Almodóvar entre d’altres personalitats.
L’any 1986 pinta el que serien les seves últimes obres, bàsicament retrats i autoretrats.
Warhol ens va deixar un 22 de febrer de 1987 amb tan sols 57 anys. Va ser operat de vesícula que va superar molt bé però mentre descansava va tenir un atac de cor en el va ser impossible de reanimar.Es va enviar el cos, pels seus germans, a Pittsburg on va rebre sepultura al costat dels seus pares. Fins i tot, un cop mort, les seves excentricitats eren presents. Va ser enterrat en un taüt de bronze massís amb adorns daurats i suports blancs. Van vestir el cos de Warhol amb un vestit negre de caixmir, amb una corbata estampada, amb la seva perruca platejada i les seves inseparables ulleres de sol. A les mans duia una rosa vermella i un breviari.
El testament del artista deixava tot el que tenia al seus familiars i volia que amb els que els deixava es crees una fundació dedicada al “avenç de les arts visuals”. Després de subhastar els seus bens personals es va crear la fundació tal i com havia deixat escrit el artista aquesta rep el nom de Andy Warhol Fondation for the Visual Arts.
“Tot el món ha de tenir els seus 15 minuts de fama” era una frase que li agradava repetir i ell sense cap mena de dubte els va tenir. "

Volver a la Portada de Logo Paperblog