Revista Vino

Mercat de Mercats a Barcelona

Por Jgomezp24
Els mercats i els cementiris són les coses que cal conèixer per saber com és una ciutat. Mai no em perdo ni una cosa ni l'altra, vagi on vagi. Les emocions es viuen sempre a la vora de les vísceres, com se sap des de Galè, i mercats i cementiris t'ofereixen oportunitats de primera mà, intenses, properes a les essències de la persona. Barcelona, però, és molt diversa i ningú que conegui els seus mercats s'atreviria a dir que són iguals. La cosa va per barris i les seves històries, per butxaques, per sensibilitats... Ara, però, l'Ajuntament de Barcelona s'ha inventat una cosa interessant, innovadora i que val la pena assenyalar i explicar: el Mercat de Mercats!
16_00_MercatsCom que és difícil poder visitar-los tots, el que han fet és ajuntar-los al Pla de la Catedral i davant de Santa Caterina, durant tres dies: avui, 22 d'octubre, demà i demà passat, 23 i 24. És així com, de divendres a diumenge, us podreu passejar, tastar i conèixer un munt de coses: Menja de mercat (amb tastos de parades de tots els mercats de la ciutat); Compra a pagès (una fabulosa iniciativa que t'apropa el productor i el seu producte sense intermediació); Cuina de mercat (tapes a l'instant d'un munt de restaurants de prestigi); Mercats de la Mediterrània (una mostra de productors d'Itàlia i França, amb coses espectaculars!); Aula gastronòmica (els cuiners en directe!); Espai Cava (caves de luxe, amb els escumosos de vint cellers) i el Celler dels Sumillers (amb explicacions en directe i copa en mà dels vins de casa nostra).
M'hi he estat passejant aquesta tarda i m'he quedat sorprès de l'esperit festiu que hi regnava, de la quantitat de coses bones i interessants que s'hi oferien i del pas endavant que aquest Mercat de Mercats representa perquè els productors i venedors ens diguin als consumidors: "mireu quantes coses bones i ben fetes fem. Veniu i estimeu-nos una mica!" Jo ho he fet i penso tornar-hi. Però de la primera tongada ja n'he tret algunes idees i conclusions. De la xerrada que ens ha fet en Jordi Bort, per exemple, amb una "Panoràmica dels vins catalans": "manca imaginació en això de reinventar el vi català per culpa de la globalització" i "els consumidors tenim una mancança en això de conèixer els vins que es fan a Catalunya" duen, directament, a pensar que amb les varietats autòctones o molt arrelades a casa nostra es poden fer grans coses. I nosaltres les hem de descobrir i beure! De la Compra a pagès n'he sortit encantat: he descobert, així de clar ho dic, la millor merlot del Penedès (que jo hagi begut, és clar!), la de Coma Romà 2009 (semblava gairebé del Médoc), fragant, subtil, delicada, austera (sí, sí, merlot!). I he descobert un celler de Poboleda (DOQ Priorat), del que havia tastat alguna cosa del 2005, que no m'havia interessat gens (ho confesso), però que m'ha fet badar la boca i els ulls, amb el seu 2007 i, sobretot, amb el 2009 que han tret del dipòsit només per dur al Mercat: Celler Pahí 2009 serà un priorat a tenir molt en compte quan surti al mercat, per qualitat, per idees clares, per brutal i fina transmissió del terrer i, nogensmenys, per preu!
I de l'Espai Cava, me n'he endut tres confirmacions (de moment, eh!, que hi tornaré): l'escumós de Parés Baltà, el Blanca Cusiné, em sembla un dels grans criances que es beuen més de gust darrerament (sobretot si l'agafes en màgnum). Tota la gama dels germans Jovani, de Berdié, és remarcable i anirà a més amb els anys. I finalment, el Brut rosat d'Oriol Rossell, fet de trepat, m'ha fet sortir del Mercat de Mercats amb un somrís als llavis i la llaminadura del gerd a la boca: quin posgust més agradable! No cal que us ho repeteixi, oi? Aneu al Mercat de Mercats (demà i diumenge). Sereu una mica més feliços, us endinsareu en les vostres arrels, menjareu la vostra cultura i us beureu el món en català!

Volver a la Portada de Logo Paperblog

Revista